Protocolul incheiat in 1998 intre serviciile secrete şi căteva ministere este actul de naştere al poliţiei politice. Nici unul dintre semnatari nu-şi mai aduce aminte de el. In baza lui insă o serie de posibili ofiţeri sub acoperire sunt folosiţi de DNA. Octavian Creţu (foto), preşedinte Romaqua Group, l-a "ascultat" pe Adrian Năstase, dar este şi posibil martor intr-un dosar in lucru la DNA pentru afaceri imobiliare la Sebeş.
In urmă cu aproape o lună, Jurnalul Naţional publica articolul "Poliţia politică sărbătoreşte 9 ani de la renaştere". Ancheta noastră jurnalistică dezvăluia mecanismul, instituţiile, deciziile care erau sintetizate intr-un Protocol de cooperare intre serviciile de informaţii şi căteva ministere angajate in acţiuni de urmărire a unor largi categorii de funcţionari publici, dar şi a oamenilor de afaceri.
Puse sub umbrela luptei anticorupţie aceste acţiuni au ţintit şi ţintesc insă cu precădere adeversari politici utilizăndu-se dotările şi ofiţerii serviciilor secrete. Am aşteptat din partea celor care şi-au pus semnătura pe Protocolul respectiv să-şi exprime punctele de vedere; am fost convinşi că instituţiile vizate vor reacţiona măcar de faţadă şi pentru păstrarea aparenţelor să dezmintă că inţelegerile oculte din 1998 au fost rupte.
AMNEZIE. Ca prin minune, nici una din persoanele care au semnat "Protocolul" nu-şi mai aduce aminte de el. Mircea Criste, care coordona acel mecanism secret, Ioan Talpeş, şeful SIE de atunci, Valeriu Stoica, ministrul Justiţiei in 1998, Mircea Zarie, adjunct la DNA, Virgil Ardelean, "tatăl" dosarelor sunt loviţi de amnezie. Nicolae Berechet făcea, intr-o declaraţie pentru Antena 3, confuzii legate de Unitatea Naţională Interforţe şi Grupul Operativ Central. Intrebările insă rămăn.
Cine şi-a asumat desfiinţarea acelui Protocol, devenit "caduc" in