Uniunea Europeana este pe cale sa intre in teritorii necartografiate, confruntandu-se cu un test major al credibilitatii sale privitor la existenta unui stat, la numai 30 de mile de granita sa, in timp ce Kosovo se pregateste sa-si declare independenta fata de Serbia. The Independent scrie intr-o analiza preluata de Rador despre criza pe care se pregateste s-o infrunte Europa.
Mediatorii internationali, care tocmai au incheiat incercarea finala si ineficienta de a obtine un acord negociat intre Belgrad si Pristina privind independenta, intocmesc un raport adresat secretarului general al ONU. Constatarile lor vor declansa ultima partida a dansului diplomatic inceput in 1999, cand Kosovo a fost plasat sub administratie ONU, punandu-se bazele independentei.
ONU a intervenit dupa o campanie de bombardamente NATO care a durat 11 saptamani si care a pus capat represiunii lui Slobodan Milosevic impotriva majoritatii de etnie albaneza din provincia considerata de sirbi drept leaganul culturii lor.
"Acest raport va conchide ca cele doua parti nu au fost capabile sa ajunga la un acord", a spus mediatorul UE, Wolfgang Ischinger, saptamana aceasta, la Belgrad. Raportul, care trebuie inaintat pana lunea viitoare, nu va prescrie o solutie si nici o cale de urmat in viitor. "Nu facem nici un fel de propuneri care ar putea surprinde" a spus el.
Esecul misiunii sale tripartite era asteptat, in conditiile in care conducerea albaneza din Kosovo continua sa insiste asupra independentei, iar Serbia nu s-ar multumi cu nimic mai mult de o larga autonomei pentru provincia cu doua milioane de locuitori, care are o populatie de 100.000 de sarbi. Serbia este sustinuta de Rusia, care a respins planul aprobat la nivel international, in iulie, amenintand cu un veto in cadrul ONU; SUA si mare parte a Europei, inclusiv Marea Britanie, ii sustin pe albane