Un om de afaceri rupe tăcerea şi vorbeşte despre influenţa foştilor membri KGB asupra economiei ruseşti Cronica secretă a sfârşitului preşedinţiei lui Vladimir Putin, până în
Un om de afaceri rupe tăcerea şi vorbeşte despre influenţa foştilor membri KGB asupra economiei ruseşti
Cronica secretă a sfârşitului preşedinţiei lui Vladimir Putin, până în prezent controlată strict, începe să iasă la iveală dintre zidurile Kremlinului. Confruntările dintre serviciile secrete, războaiele dintre clanurile de la conducerea statului, influenţa asupra economiei a foştilor membri KGB au fost dezvăluite într-un interviu acordat cotidianului "Kommersant" de omul de afaceri Oleg Şvarţman.
Necunoscut pentru marele public, Oleg Şvarţman, patronul societăţii de investiţii Finansgroup, descrie structura financiară creată de şi pentru "siloviki" (denumire dată foştilor agenţi KGB) din armată sau din Ministerul de Interne, urcaţi pe treptele superioare ale vieţii politice şi economice a Rusiei sub regimul lui Putin.
La conducerea lor s-ar afla Igor Secin, numărul doi din administraţia prezidenţială şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rosneft, principalul grup petrolier rus. Potrivit lui Şvarţman, în anul 2004 a fost creată o structură pentru a îndeplini obiectivele "siloviki". Organizaţia, pentru care lucrează 600.000 de agenţi FSB, SVR (serviciul de informaţii externe) sau din poliţie, vizează recuperarea, prin metode mai mult sau mai puţin legale, a activelor mai multor companii.
El a indicat că, în urma acestor operaţiuni, s-au recuperat 49% din capitalul întreprinderilor strategice şi 25% din acţiunile altora. Omul de afaceri a mai declarat în interviul pentru "Kommersant" că societatea sa controlează active în valoare de 3,2 miliarde de dolari şi acţionează în interesul adjunctului şefului administraţiei prezidenţiale Igor Secin.
El