Moldova este regiunea cu preponderenta cea mai mare a sinuciderilor si a tentativelor suicidare. Rata este atat de crescuta incat numarul cazurilor de sinucideri il depaseste, intr-un an, pe cel al victimelor accidentelor rutiere mortale, informeaza "Gandul" in editia de joi.
Astfel, in ultimii ani, sinuciderile au ajuns sa fie una din cele trei mari cauze ale mortii in randul tinerilor intre 14 - 24 de ani, din cauza comportamentului impulsiv. Se estimeaza, insa, ca tentativele suicidare sunt de 20 de ori mai frecvente comparativ cu sinuciderile.
In cazuistica ultimilor 18 ani, si batranii de peste 60 de ani isi pun capat zilelor invocand traiul tot mai dificil. In ultima jumatate de secol, rata cazurilor de suicid a crescut la nivel national cu pana la 60%, iar in Europa, sinuciderea este in primele 10 cauze de mortalitate.
Potrivit celor de la Spitalului de Urgente Sfantul Ioan" din Iasi, sindromul Italia" si sindromul Spania" fac cele mai multe victime. In top sunt depresiile si dorul de cei dragi, dependentii de droguri, persoanele din arest si penitenciar, dar si de cele din mediul social defavorizat.
Si studentii ingroasa in ultimii ani numarul celor care vor sa isi curme viata si care au sansa sa fie salvati. Acestia invoca stresul sezonier (sesiune), probleme de amor sau stresul social. Medicii de la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) au clasificat metodele cel mai frecvent utilizate de pacienti: intoxicatiile medicamentoase, cu insecticide sau solventi organici corozivi, automutilarea, incendierea si aruncarea de la inaltime.
Intalnite sunt si sinuciderile lente" ca alcoolismul, toxicomaniile si neevitarea unor pericole. In 2006, la UPU Sfantul Ioan" spital cu deservire regionala si cu un aflux impresionat de pacienti au fost tratate peste 10.000 de plagi, peste 600 de persoane s-au intoxicat v