Partidul Democrat a avut un scor mai mic la euroscrutin decat cel preconizat de sondajele de opinie pre-electorale din cauza slabei mobilizari la vot a simpatizantilor si a campaniei electorale apatice, arata un studiu al Soros publicat joi si citat de NewsIn.
Conform cercetarii, o simpla comparatie intre intentiile de vot rezultate din Barometrul de Opinie Publica, realizat in octombrie, si votul efectiv de la euroscrutin, la sfarsitul lui noiembrie ar arata ca "pierzatorul net" este PD. Dintr-un potential scor electoral de pana la 45% din voturi, PD a reusit sa obtina ceva mai putin de 30% in alegeri.
Potrivit studiului Soros, la polul opus se afla PLD, aflat sub marja de eroare in Barometru, dar cu un scor de 8% in alegeri.
Faptul ca partide precum PRM si PNG au ratat atingerea pragului electoral se explica prin aceea ca nu au reusit sa isi convinga simpatizantii sa mearga la urne, mai arata studiul.
Pe de alta parte, comunitatea maghiara a avut de castigat pentru ca membrii sai s-au mobilizat mai bine.
"Este interesant de remarcat ca la nivel declarativ romanii sunt gata sa participe la vot. Intrebati cat de siguri sunt ca vor vota, nu mai putin de 70% dintre respondenti au raspuns sigur sau foarte sigur vor vota si doar 9% ca sigur nu vor vota. Dupa cum s-a vazut in realitate situatia a stat exact invers", se arata in studiu.
Cat priveste PD, greutatile acestui partid "vin tocmai din succesul sau recent". Analiza Soros explica faptul ca asocierea cu presedintele Traian Basescu si ocuparea pozitiei de "cel mai mare partid politic din Romania" a atras catre PD un electorat de circumstanta foarte volatil format din oamenii care "merg cu castigatorii".
Problema este ca acest gen de electorat este mai greu de mobilizat la vot si chiar daca oamenii ies din casa in ziua alegerilor nu se