Petrolul s-a scumpit joi peste nivelul de 88 dolari/baril, recuperand terenul pierdut in prima parte a sedintei pana la cotatia minima a ultimelor sase saptamani, ca urmare a temperarii ingrijorarilor geopolitice si a cresterii stocurilor americane de titei, relateaza Reuters.
Temperarea ingrijorarilor si statisticile privind rezervele americane de petrol au contrabalansat decizia Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu majora plafonul pentru productia sa zilnica de titei.
Cotatia contractelor la termen (futures) pentru petrolul tranzactionat pe piata americana a urcat cu 70 de centi, pana la un nivel de 88,19 dolari/baril, dupa ce atinsese un nivel minim de 85,52 dolari/baril in timpul sedintei de tranzactionare, pe care nu il mai inregistrase din 24 octombrie.
Petrolul Brent vandut la Londra s-a scumpit cu 28 de centi/baril, pana la cotatia de 88,77 dolari/baril.
Nivelul solid al stocurilor de petrol a fost unul dintre motivele invocate de OPEC pentru mentinerea plafonului de productie de petrol in timpul iernii din emisfera nordica, perioada in care creste cererea de combustibil, iar analistii au spus ca ieftinirea recenta a petrolului reflecta si o apreciere a dolarului, moneda in care este denominat petrolul.
Scumpirea petrolului a survenit in contextul in care dolarul s-a depreciat fata de euro, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus joi ca unii membri ai consiliului guvernatorilor al BCE au vrut sa majoreze dobanda de politica monetara.
BCE a mentinut joi rata dobanzii de referinta la 4% pe an, iar banca centrala a Marii Britanii si-a coborat dobanda cheie cu 0,25 de puncte procentuale pana la 5,50% pe an.
Petrolul s-a scumpit joi peste nivelul de 88 dolari/baril, recuperand terenul pierdut in prima parte a sedi