Noile norme vor fi introduse în statele comunitare până în anul 2015 Cel mai vehement critic al reformei europene a taxei pe valoarea adăugată (TVA), Luxemburgul a decis să-şi dea votul
Noile norme vor fi introduse în statele comunitare până în anul 2015
Cel mai vehement critic al reformei europene a taxei pe valoarea adăugată (TVA), Luxemburgul a decis să-şi dea votul pentru implementarea noilor norme.
Asta, în ciuda faptului că micul stat european a afirmat că, prin introducerea acestei reforme, va pierde echivalentul a 1% din producţia internă sau 220 milioane de euro pe an.
Reprezentanţii ministerelor de finanţe din UE
s-au pus de acord asupra reformei TVA-ului, care va fi implementată în statele comunitare până în anul 2015. Iniţial, noile norme fiscale ar fi trebuit introduse până în 2010, însă Luxemburgul s-a opus vehement.
Pentru a renunţa la dreptul de veto, Luxemburgului i s-a oferit o concesie, şi anume amânarea cu 5 ani a termenului-limită impus pentru implementarea reformei. Reforma TVA-ului avea nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre, iar anul acesta, Luxemburgul şi-a folosit de două ori dreptul de veto, în lunile iunie şi noiembrie.
În urma acordului, o ţară care furnizează servicii electronice va putea păstra, din 2015, 30% din veniturile provenite din TVA, în timp ce restul va ajunge în statul unde se află consumatorul. Până în anul 2018, procentul va ajunge la 0.
Luxemburgul percepe un TVA de 15%, ceea ce reprezintă minimul permis de legislaţia europeană, însă majoritatea statelor UE percep taxe mai mari. Noile norme au ca scop reflectarea creşterii semnificative pe care o au serviciile on-line, un segment care nu exista în momentul în care UE a implementat legislaţia pentru TVA. Măsura va afecta în special toate companiile care oferă în statele UE servicii de telecomunicaţii, tran