Tarile est-europene, inclusiv Romania, cauta solutii pentru a scapa de "mostenirea de beton a epocii comuniste".
Lupta noilor democratii cu „monstrii de beton” inventati de Stalin va dura inca multe decenii. Regimurile comuniste s-au prabusit in urma cu 18 ani, insa pentru milioane de locuitori ai Europei de Est amintirea acestei epoci este vesnic prezenta. Este o amintire cat se poate de concreta, materializata in mii si mii de blocuri cenusii cu care comunistii au umplut orasele industrializate fortat.
Sunt blocuri identice in uratenia lor si, in majoritate, lipsite de confort, dar pentru locatarii lor sunt bune, fiindca mai mult nu-si pot permite.
Constiente ca nu vor scapa cu una, cu doua de aceasta mostenire de beton a erei comuniste, autoritatile est-europene incearca sa gaseasca solutii pentru a le moderniza, insa rezultatele nu au fost pana acum spectaculoase. Prefabricatele din care s-au facut majoritatea acestor blocuri au o durata medie de viata de 80-100 de ani, astfel ca ele nu vor disparea prea curand din peisaj.
„Singura solutie de bun-simt este sa dai jos blocurile astea si sa construiesti unele noi si moderne”, spune Denis Sokolov, sef al directiei de cercetare la firma imobiliara Cushman&Wakefield, din Moscova. Problema este ca apartamentele noi sunt prea scumpe pentru cei mai multi dintre rusi.
Problema modernizarii blocurilor comuniste preocupa si autoritatile de la Budapesta. In Ungaria s-a si pus in practica un proiect finantat de UE pentru renovarea unui bloc. Cladirea ce a beneficiat de lucrari de modernizare in valoare de 2,2 milioane de euro este situata in Dunaujvaros, fostul oras Stalin, si a fost construita pentru muncitorii de la otelaria din vecinatate.
Nici romanii nu vor scapa asa de usor de blocurile construite in perioada comunista, in conditiile in care durata de