Cutremurele din România, de origine tectonică, devin periculoase când magnitudinea lor pe scara Richter este strict mai mare de 7 grade, o valoare considerată critică Cutremurele se produc
Cutremurele din România, de origine tectonică, devin periculoase când magnitudinea lor pe scara Richter este strict mai mare de 7 grade, o valoare considerată critică
Cutremurele se produc mereu, dar cea mai mare parte dintre ele sunt atât de slabe, încât nici nu le percepem. Aproximativ 100.000 de seisme pe an sunt înregistrate pe Terra de nişte aparate foarte sensibile, numite seismografe. Asta se întâmplă astăzi. Dar cum erau ele înregistrate înainte ca ştiinţa să inventeze aceste aparate? Şi care sunt cauzele care conduc la producerea unui seism?
Pentru a afla care a fost "tăria" unui cutremur, localnicii culegeau informaţii cu privire la mărimea şi felul stricăciunilor suferite de casele lor.
Dacă au crăpat pereţii, dacă s-au dărâmat hornurile, dacă s-au prăbuşit casele. Efectele produse asupra oamenilor şi animalelor din gospodării, gradul de panică, numărul de răniţi sau morţi erau şi ele luate în calcul. Cel mai puternic cutremur era considerat cel care făcea mai multe victime.
Dar acest criteriu n-a fost suficient. În satele de câmpie, de exemplu, un cutremur putea să nu omoare oameni pe timp de zi, pentru că aceştia erau plecaţi să lucreze la câmp, ceea ce nu-l făcea mai slab decât unul care se producea în aceleaşi condiţii, însă pe timp de noapte. Treptat, accentul s-a mutat asupra daunelor suferite de obiecte, de mediul înconjurător şi asupra gradului de deteriorare a acestora.
Se studia situaţia clădirilor (distruse complet, parţial sau avariate), pieselor de mobilier, obiectelor fragile - oglinzi, vase -, natura geologică locală, cea a materialelor din care erau construite casele sau natura avariilor suferite.
Intensitat