Reprezentantul institutiei Avocatul Poporului in judetul Mures, Eugen Ciobota, se implica in dezbaterea legata de suprasolicitarea elevilor care stau la scoala si cate noua ore pe zi. Ciobota spune ca s-a autosesizat in urma stirilor aparute pe aceasta tema si dupa ce a auzit pozitia sefului Autoritatii de Sanatate Publica Mures, Silviu Morariu, drept pentru care va transmite o sesizare superiorilor sai pentru a veni in sprijinul elevilor ale caror drepturi sunt incalcate.
"Aici poate fi retinuta incalcarea mai multor drepturi prevazute de Constitutie, este vorba de art. 16 din Constitutie care stipuleaza ca cetatenii sunt egali in fata legii si art. 52 care vorbeste despre dreptul persoanelor vatamate de o autoritate publica", a spus Ciobota, care subliniaza ca autosesizarea Avocatului Poporului in acest caz se impune cu atat mai mult cu cat in momentul de fata exista doua acte normative care reglementeaza numarul zilnic de ore, insa acestea se bat cap in cap. Astfel, in timp ce Ministerul Sanatatii recomanda ca in orarul elevilor sa fie cuprinse maxim sase ore pe zi, Ministerul Educatiei, probabil pentru a veni in sprijinul dascalilor care trebuie sa isi completeze catedrele, stabileste un numar maxim de opt ore pe zi, dar exista cazuri in care si aceasta cifra este depasita.
Reamintim ca pe 15 noiembrie ASP Mures a organizat chiar o dezbatere publica la Targu-Mures pe tema "Surmenajul si supraincarcarea la elevi". seful ASP Mures, Silviu Morariu, a aratat ca nu este de acord cu programul scolar care incepe de la sapte dimineata si cu orele "in schimburi" care se practica la unele unitati scolare.
Morariu spunea atunci ca din cauza actualului orar, se ajunge ca un elev sa munceasca "mai mult decat un adult", adica mai mult de opt ore intr-o zi. Reprezentantul institutiei Avocatul Poporului in judetul Mures, Eugen Ciobota, se implica in dezbaterea le