Curtea Supremă a Statelor Unite a început ieri să examineze, pentru a treia oară, drepturile prizonierilor de la Guantanamo, pentru a stabili dacă în Constituţia americană se limitează
Curtea Supremă a Statelor Unite a început ieri să examineze, pentru a treia oară, drepturile prizonierilor de la Guantanamo, pentru a stabili dacă în Constituţia americană se limitează puterea executivului asupra prizonierilor din războiul împotriva terorismului, relatează AFP.
"Este cea mai importantă întrebare a deceniului", a asigurat Centrul pentru drepturile constituţionale, care coordonează apărarea prizonierilor de la Guantanamo, majoritatea închişi aici în urmă cu şase ani şi niciodată inculpaţi. Din 2002, prizonierii cer dreptul de a contesta această detenţie în faţa unui judecător independent, procedură numită "habeas corpus".
În 2004, apoi în 2006, Curtea a considerat că legea le garantează acest drept, dar în toamnă Congresul a modificat legea, interzicându-le prizonierilor să sesizeze o Curte federală înainte de a fi judecaţi de un tribunal militar excepţional. Constituţia americană nu autorizează această suspendare a "habeas corpus" decât în caz de revoltă sau invazie, dar Curtea de Apel federală din Washington a validat-o în februarie, spunând că pentru prizonierii de la Guantanamo Constituţia nu se aplică, fiind vorba despre străini închişi în străinătate.
Pentru avocaţii prizonierilor, baza Guantanamo - teritoriu oficial închiriat, dar menţinut sub controlul absolut al Statelor Unite, trebuie considerată teritoriu american. Administraţia de la Casa Albă respinge această idee şi a avertizat că, dacă membrii Curţii autorizează prizonierii să sesizeze un judecător federal, nimic nu-i va împiedica pe prizonierii armatei americane din Irak şi Afganistan, sau alte zone, să ceară acelaşi drept.
Potrivit administraţiei, 70 din deţinuţii de la