Un studiu de trei ani al Programme of International Student Assesment , bazat pe teste aplicate elevilor din 57 de ţări, stabileşte că sistemul educaţional din Finlanda este cel mai performant Un studiu de trei ani al Programme of International Student Assesment , bazat pe teste aplicate elevilor din 57 de ţări, stabileşte că sistemul educaţional din Finlanda este cel mai performant la nivel global.
BBC constată că statele europene nordice sunt depăşite, an după an, de rivalele asiatice - Taiwan, Hong Kong, Noua Zeelandă sau Japonia. Coreea de Sud este cea mai grăbită: dacă în 1960 era comparabilă cu Afganistanul, investiţiile susţinute în educaţie i-au adus succesul economic şi avantajele "economiei cunoaşterii".
Studiul cerut de OECD arată progrese în Polonia (la citit), Grecia şi Mexic (la matemaitică). Marea Britanie s-a prăbuşit din Top 10, alăturându-se altor puteri europene, ca Franţa sau Germania - în pofida creşterii cheltuielilor pentru educaţie!
Cercetarea internaţională Pisa/ OECD a făcut vâlvă în statele unde a fost citit public. Estonia, cu un loc 5 la cunoştinţe ştiinţifice s-a declarat satisfăcută. Austria se constată satisfăcută de o mediocritate. Ministrul britanic al Educaţiei dă vina pe Playstation pentru scăderea nivelului bazic de alfabetizare. În Germania se speră la punerea în discuţie a sistemului şcolar tripartit. România e mult below the average.
Concluzia politologilor Kerstin Martens şi Stephan Leibfried , pentru Die Zeit, este că "epoca politicilor educaţionale naţionale este revolută". Conmparaţiile internaţionale îndeamnă la o internaţionalizarea a politicilor, care este nu doar ineluctabilă, dar şi o şansă.
Abisurile necunoaşterii
Aşadar, în locul altor experimente orice stat ar putea adopta direct "modelul finlandez". Depinde performanţa de climă, de religia predominantă? Raportul Educa