Cinci magistraţi şi un fost membru CSM sunt acuzaţi că au fraudat concursul pentru şefia Parchetelor. O funcţie de procuror-şef s-a vândut cu 15.000 de euro.
Doi procurori din Parchetul General, un judecător de la Tribunalul Vâlcea şi un fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt acuzaţi că ar face parte din „reţeaua“ de fraudare a concursului pentru şefia Parchetelor.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a făcut publice, ieri, numele învinuiţilor, indicând totodată modul în care ar fi acţionat aceştia pentru a ajuta doi candidaţi să câştige ilegal concursul şi să devină şefi ai Parchetelor din Piteşti şi Bucureşti. Astfel, procurorul piteştean Dumitru Gheorghe ar fi plătit acest „serviciu“ cu suma de 15.000 de euro, în vreme ce procurorul Sterian Guli din Urziceni, candidat la şefia Parchetului Capitalei, ar fi primit pur şi simplu, de la membrii comisiei de examinare, subiectele pentru proba scrisă a concursului, înainte de susţinerea ei.
Subiectele, divulgatechiar de şefa Comisieide examinare
Potrivit anchetatorilor, procurorul Eugen Cojocaru din cadrul Parchetului General, desemnat de CSM membru supleant în comisia de examinare a candidaţilor la acest examen, este cel care ar fi acţionat pentru „a rezolva“ situaţiile ambilor candidaţi.
Concret, Cojocaru ar fi convins-o pe colega sa din Parchetul General, procurorul Gabriela Ghiţă, care a prezidat comisia de examinare, să-i divulge subiectele de la proba scrisă, pe care i le-a dat ulterior lui Sterian Guli. În final, acesta a obţinut nota 7,20 la această probă, mai mult decât contracandidatul său, procurorul Dragoş Nestor, actualul şef al Parchetului Capitalei, care a fost notat cu 6,80. Investigaţiile desfăşurate până în prezent de procurorii DNA nu au arătat că Guli ar fi plătit vreo sumă de bani procurorilor Cojocaru sau Ghiţ