Majoritatea romanilor considera ca actualul sistem politic este unul ineficient si corupt, cheltuieste resursele societatii si este responsabil de nivelul saraciei din Romania, pentru 60% din populatie votul uninominal fiind un mijloc prin care viata cetatenilor poate deveni mai buna.
Potrivit Barometrului Opiniei Publice 1998-2007, realizat de Fundatia Soros si dat joi publicitatii, perceptia publicului asupra clasei politice este aceea a unui sistem politic ineficient, care cheltuieste resursele societatii fara a oferi suficient in schimb.
Totodata, lipsa de eficienta si coruptia sistemului politic din societatea romaneasca sunt considerate principalele cauze ale saraciei.
In consecinta, solutiile identificate de populatie pentru reformarea clasei politice vizeaza o directie calitativa si una cantitativa, aceasta din urma putandu-se concretiza pe de o parte in reducerea numarului parlamentarilor, iar pe de alta parte in desfiintarea unei Camere parlamentare.
In prezent, majoritatea romanilor - aproximativ 80% - apreciaza ca numarul parlamentarilor este prea mare. De asemenea, dupa anul 2002, scade usor ponderea celor care isi doresc un parlament bicameral, in 2007, Parlamentul Unicameral fiind preferat de 42% dintre cetateni, fata de 30% care isi doresc doua camere parlamentare.
"Chiar daca majoritatea populatiei isi doreste mai putini parlamentari, tot majoritatea considera ca acestia trebuie recrutati din doua sau mai multe partide politice. Situatia nu era chiar la fel in urma cu cativa ani (1998-2000) cand ponderea celor care considerau ca partidul unic este de preferat era de aproximativ o treime (in prezent a scazut la jumatate, adica o sesime din total populatie).
Tot in prezent, aproximativ cate o treime din total populatie este fie pentru un sistem format din doua partide care sa alter