Unul dintre cele mai importante evenimente ale Festivalului National de Teatru din acest an a fost prezenta la Bucuresti a Centrului de Coregrafie din Orléans, condus de Josef Nadj, cu spectacolul Filozofii, inspirat de creatia lui Bruno Schulz. Considerat unul dintre cei mai importanti stilisti polonezi ai secolului XX, Bruno Schulz, romancier si pictor polonez de origine evreiasca, a fost ucis in 1942, intr-un ghetou, de catre un ofiter SS.
Josef Nadj, creatorul Filozofilor este, fara indoiala, unul dintre cei mai importanti coregrafi ai Europei si ai lumii. Nascut in Serbia, Josef Nadj si-a facut studiile de arta in Ungaria. S-a stabilit ulterior la Paris, in 1986 si-a fondat propria companie, iar din 1995 conduce Centrul de Coregrafie din Orléans.
Importanta lui Josef Nadj pentru istoria artei coregrafice rezida in maniera in care el a integrat un limbaj de dans foarte personal universului teatral. Genul de teatru-dans instituit de Josef Nadj nu urmeaza canoanele cu care ne-a obisnuit aceasta arta, reprezentate in principal de modalitati prin care actul teatral, cel mai adesea vorbit, este asezat intr-o relatie sintetizatoare cu dansul. In forma de arta pentru care opteaza Josef Nadj, tot ceea ce se petrece pe scena este dependent de un sens puternic sau de un complex de metafore care modeleaza formele de expresie.
De obicei, atunci cind urmarim un spectacol care isi manifesta inevitabil polisemia, sintem tentati sa cautam semnificatii, avem tendinta de a ne manifesta ca si cum noi sintem cei care realizeaza o arheologie a actului artistic, incercind sa scoatem la lumina un sens care se afla in consonanta cu ceea ce rezoneaza cel mai bine din spectacol cu structura noastra launtrica. In cazul spectacolului lui Josef Nadj, lucrurile stau cumva invers. In creatiile sale, metaforele, semnificatiile, sensurile au oarecum un statut ap