» Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti avertizeaza ca, in Romania, Constitutia are prea multe lacune pentru a sustine o democratie puternica si de aceea ar trebui modificata.
» Analistii sugereaza ca, prin cele spuse, ambasadorul SUA l-ar putea asigura pe presedintele Basescu de sustinerea diplomatiei americane in incercarea de a schimba Constitutia.
Dezbaterea privind modificarea Constitutiei a fost mereu reluata in mediile politice autohtone, iar presedintele Basescu a vorbit recent despre o urgenta in acest sens. Imperfectiunile legii fundamentale au fost insa remarcate de ambasadorul SUA la Bucuresti, care a caracterizat Constitutia romana ca fiind "usor de schimbat, de incalcat, de manipulat in interese personale". De aceea, in opinia ambasadorului Nicholas Taubman, Constitutia romana "ar trebui ajustata, poate chiar conceputa din nou". Asemenea declaratii, desi nu fac decat sa traga un semnal de alarma, sunt catalogate de unii politicieni ca depasiri ale atributiilor pe care le are un ambasador pentru ca vin din partea unui oficial al SUA in Romania. Social-democratul Adrian Severin, fost ministru de Externe, ne-a explicat ca "rolul unui ambasador este acela de a facilita si a asigura relatiile bilaterale intre tara pe care o reprezinta si tara in care isi desfasoara misiunea diplomatica, in nici un caz nu intra in atributiile sale sa dea indicatii". Adrian Severin a precizat ca "daca are impresia ca o defectiune constitutionala afecteaza relatiile dintre cele doua tari, are canale si mijloace diplomatice pentru a rezolva problema, nu trebuie sa actioneze ca o ONG". De aceeasi parere este si liberalul Crin Antonescu, care crede ca "o astfel de declaratie este destul de neuzuala", dar cu toate acestea spune ca "nu este cazul sa ne alarmam". Solutia vazuta de cei doi politicieni este ca Ministerul Afacerilor Externe sa verifice