Două studii recente confirmă implicaţiile profunde ale vitaminei D in prelungirea vieţii şi incetinirea imbătrănirii.
Două studii recente confirmă implicaţiile profunde ale vitaminei D in prelungirea vieţii şi incetinirea imbătrănirii.
Publicat in ediţia din noiembrie 2007 a Jurnalului American de Nutriţie Clinică, un studiu al Colegiului Regal din Londra a arătat că nivelul crescut de vitamină D este asociat cu un efect aniimbătrănire. Cercetătorii au studiat 2160 de femei cu vărste intre 18 şi 79 de ani. Ei au dozat in sănge nivelul de vitamină D, măsurănd şi lungimea telomerilor leucocitari(LTR). Aceştia sunt un factor de predicţie al vărstei şi bolilor corelate cu imbătrănirea. Lungimea lor scade cu fiecare trecere e a unui ciclu de diviziune celulară, dar şi in stările de inflamaţie.
In comparaţie cu subiecţii care au avut cel mai mic nivel al vitaminei D in corp, cei care au avut cele mai mari de vitamina D, LTR a fost mai lungă 107 perechi de baze (unitati telomerice), sau cu echivalentul a 5 ani de viaţă a telomerilor. Dimensiunea telomerilor a fost mai scurtă şi la cei cu inflamaţie sistemică (observate prin dozarea proteinei C reactive - un marker al inflamaţiei). Dintre subiecţii testaţi, 700 consumau suplimente cu vitamina D, iar aceştia au avut LTR mai mare decăt cei ce nu luau suplimente cu vitamina D.
Aceste cercetări arată pentru prima oară că oamenii care au nivele mai ridicate de vitamina D imbătrănesc mai lent decăt cei cu un nivel scăzut. Totodată, ar putea explica protecţia faţă de cancer şi boli cardiovasculare oferită de vitamina D. (1)
O metaanaliză publicată in ediţia din 10 Septembrie a Arhivelor Medicinei Interne arată că deficienţele in vitamină D cresc riscul de boli grave, precum cancer , boală cardiovasculară sau diabet. Aceste boli produc 60-70% din decesele din lumea occidentală. Metaanaliza a examinat r