Sarcina este una dintre cele mai importante etape din viaţa unei femei. Dorinţa de a consuma produse sănătoase, de a face orice pentru a asigura viitorului copil o viaţă sănătoasă şi lipsită de toxine, le preocupă pe toate viitoarele mămici. Diferitele informaţii despre hrana recomandată în timpul sarcinii ajung să se contrazică şi să inducă în eroare mamele. Este foarte importantă alimentaţia mamei în timpul sarcinii şi după, deoarece ceea ce ea alege să mănânce va afecta dezvoltarea fătului, respectiv a copilului. Unul dintre produsele preferate ale braşovenilor, în materie de peşte, este macroul datorită preţului mic. El nu este atât de sănătos pe cât s-ar crede. „În ultimul timp, literatura de specialitate a pus accentul pe produsele din peşte oceanic, sursă de energie, proteine şi micronutrienţi esenţiali - omega-3, dar care devin discutabili. Nu toate produsele de provenineţă oceanică sunt sănătoase! Macroul, de exemplu, şi peştii răpitori de apă dulce (ştiuca) pot prezenta conţinut mărit de poluanţi (mercur organic, difenili policloruraţi) datorită unui fenomen numit bioacumulare.”, declară Conf. Dr. Mihaela Badea (foto medalion), cadru universitar la catedra de biochimie, Facultatea de Medicină din Braşov.
Americanii recomandă gravidelor evitarea
consumului de peşte
Aceste efecte au început să fie intens studiate şi de către Academia Ştiinţifică Americană care a considerat necesar să recomande gravidelor evitarea unor specii de peşte de la consum în timpul sarcinii. În acelaşi timp, dovezile indică descreşterea riscului de boli cardiovasculare în cazul consumului de peşte, în special al celor bogaţi în ulei. Efectul este datorat conţinutului de LC omega-3 PUFA ( acizi graşi polinesaturaţi cu lanţ lung omega-3) cel mai des cunoscuţi sub denumirea de acizi omega-3. „Recomandarea Academiei dovedeşte că, în cazul acestor specii, benefici