Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat, ieri, ca nu poate valida rezultatele examenelor sustinute de procurori si judecatori deoarece toate lucrarile au fost "ridicate" de DNA. Dupa finalizarea cercetarilor, Consiliul va confirma numai rezultatele tezelor care nu au fost implicate in scandalul mitei de la examen. "CSM sprijina ancheta procurorilor anticoruptie si regreta acest incident, care are un impact negativ asupra intregului sistem judiciar", a declarat judecatorul Anton Pandrea, presedintele CSM. El a mai aratat ca asteapta rezultatele anchetei si a promis ca va aplica legea in cazul celor gasiti vinovati. Sanctiunile pot merge pana la excluderea din Magistratura. In urma cu o saptamana, procurorul Sterian Guli a fost adus cu mandat la DNA, fiind acuzat ca a oferit mita pentru a primi subiectele inainte de examen. Ulterior, procurorii anticoruptie au confirmat ca cerceteaza cinci magistrati si un notar, implicati in trucarea examenului pentru ocuparea unor functii de conducere in diferite parchete din tara. Guli ar fi primit subiectele inainte de examen de la procuroarea Gabriela Georgeta Ghita, presedinta comisiei de examinare. In urma concursului, procurorul de Urziceni s-a plasat pe prima pozitie, urmand sa ocupe functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Un alt candidat, Gheorghe Dumitru, voia sa obtina sefia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti. Conform DNA, Dumitru l-ar fi mituit pe notarul Gheorghe Bucur, fost judecator la Curtea Suprema si fost membru al CSM. Cel din urma s-ar fi angajat sa intervina pe langa unii dintre membri sectiei de procurori a CSM. Pentru a ocupa primul loc, Dumitru a platit 15.000 de euro, din cei 50.000 ceruti.
» Condamnari rapide
Tot ieri, plenul CSM a aprobat initiativa Ministerului Justitiei prin care s-a modificat legea de functionare a Curtii Cons