Ministrii muncii din statele UE nu au reusit din nou saptamana aceasta sa ajunga la un acord privind cele 48 de ore de munca pe saptamana si statutul angajatilor temporari, chestiuni blocate de trei ani de zile din cauza disensiunilor ideologice dintre Franta si Marea Britanie.
Potrivit Reuters, la Consiliul de miercuri de la Bruxelles ministrii muncii din tarile membre au facut progrese gratie ideii presedintiei portugheze de a lega cele doua dezbateri, cea privind orele maxime de munca pe saptamana si cea cu privire la legea referitoare la drepturile angajatilor temporar. Pentru unele tari concesiile facute in privinta uneia dintre ele ar putea duce la castiguri in cea de-a doua. Totusi, votul a fost amanat pentru 2008.
"Nu cred ca, tehnic, putem ajunge acum la un acord politic", a spus ministrul portughez Jose Antonio Vieira da Silva (foto), care a prezidat intalnirea, "dar pozitiile exprimate de statele membre reprezinta baza unui acord asupra caruia nu mai avem dubii", a completat el.
Pe de alta parte, potrivit AFP, comisarul european pentru munca si afaceri sociale, Vladimir Spidla, a considerat rezultatul "extrem de dezamagitor". "Timpul nu curge in favoarea noastra, nici pentru Europa, nici pentru statele membre", a spus acesta, amenintand ca va retrage pur si simplu cele doua texte studiate.
Aceasta amenintare ar duce la deschiderea unor proceduri de infringement masive impotriva multor state europene. Astfel, aproape toate statele UE incalca dreptul comunitar in privinta "orelor de garda", mai ales in profesiile medicale, care trebuie considerate ore de munca efectiva, potrivit jurisprudentei Curtii Europene de Justitie.
Noua forma a prevederii legislative negociata de ministrii celor 27 de tari are in vedere modificarea directivei din 1993, care impune ca saptamana de lucru sa fie de 48 de ore. Po