La 25 de kilometri de Râmnicu-Vâlcea se află un aşezământ monahal construit dintr-un singur stejar, care adăposteşte o icoană făcătoare de minuni. Sursa: Foto: Nicoleta EneSursa: Foto: Nicoleta Ene
1 /.
La doar 25 de kilometri de Râmnicu-Vâlcea, turiştii dornici să vadă frumuseţile României pot descoperi una dintre „comorile“ care au fost la un pas de a intra pe lista nominalizărilor în cadrul campaniei „Cele 7 minuni ale României“, desfăşurată de EVZ în această vară.
Foarte mulţi cititori au făcut lobby pe forumul ziarului ca această mănăstire să intre în competiţie pentru titlul de minune a României, motiv pentru care am decis să le împărtăşim şi celor care nu au ajuns în Vâlcea măcar o mică parte din frumuseţea acestui lăcaş de cult.
„Am rămas uluitde frumuseţea ei“
Mănăstirea dintr-un Lemn este situată în comuna Frânceşti, la aproximativ 25 de kilometri sud de Râmnicu-Vâlcea. Turiştii care vor să o viziteze trebuie să treacă mai întâi o probă de foc: drumul de acces este plin de hârtoape şi nu există nici măcar un indicator spre mănăstire.
Dar prin bunăvoinţa sătenilor afli că trebuie să „o ţii tot înainte până ajungi la un pod mare“ de pe care se vede domeniul Mănăstirii dintr-un Lemn. Intrarea în lăcaş este străjuită de o poartă mare, sculptată în lemn, sub formă de arcadă.
Aleile lungi şi curate îţi poartă paşii mai întâi către chiliile văruite în alb ale măicuţelor. Căsuţele sunt distribuite în formă de cerc în jurul bisericii mari de piatră, ctitorie a Mariei Brâncoveanu Mica. Liniştea care domneşte pe domeniul monahal este perturbată doar de cei câţiva cerşetori care stau cu mâna întinsă zi-lumină la intrarea în curtea bisericii.
Pe o colină la marginea pădurii, ascunsă de privirile vizitatorilor de trei stejari seculari, se află bijuteria aşezământului monahal