Pasiune. Vasile Chitac isi tine in biblioteca un adevarat arsenal de creioane avand toate formele, lungimile si culorile posibile
Razvan Mateescu
Pensionarul a strans peste 2.000 de exemplare, dar si documentatii in privinta modului de realizare a lor, mici istorii ale fabricilor si cutii metalice in care erau ambalate creioanele pe vremuri, astfel ca poate da raspuns la orice intrebare privind originea betisoarelor de lemn cu miez de grafit.
"Nu am auzit sa mai fie vreun alt colectionar de creioane, cred ca sunt unicul", afirma Chitac. Omul le pastreaza cu grija, catalogate in functie de tarile de provenienta, anii de fabricatie si dimensiuni, cele mai vechi piese fiind de la inceputul secolului al-XX-lea. Un raft intreg din biblioteca lui Chitac este ocupat de cartoanele pe care sunt prinse, ca intr-un insectar, nepretuitele "comori". Creioanele marca "Faber", create la Sibiu, pe vremea cand aici exista o sectie a vestitei fabrici germane, au inscriptionate pe ele reclame la becurile "Tunsgram" sau la "Bohemia Works" din Cehoslovacia care face creioane de peste 300 de ani. Intre ele se afla un creion cu clopotel, care are atasat la capat un pliculet cu mai multe creionase-pui, reclama la o gradina zoologica americana.
Colectionarul se mandreste cu cateva exemplare africane, realizate din crengute de copac, dar si cu acelea in forma de sageti ca ale indienilor din America. Bucuresteanul mai detine si cateva creioane la capatul carora au fost atasate personaje din desene animate, oferite vizitatorilor in Disney-Land.
Pasiune. Vasile Chitac isi tine in biblioteca un adevarat arsenal de creioane avand toate formele, lungimile si culorile posibile
Razvan Mateescu
Pensionarul a strans peste 2.0