Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a nominalizat-o ieri pe fosta sa aliata din timpul Revolutiei Portocalii din 2004, Iulia Timosenko, pentru postul de prim-ministru.
De la alegerile legislative din 30 septembrie, Ucraina este lipsita de guvern. Abia dupa doua luni, pe 29 noiembrie, partidul presedintelui Iuscenko, Ucraina Noastra, si Blocul Iulia Timosenko au reusit sa semneze un acord in vederea formarii unei coalitii de guvernamant. Cele doua partide dispun de o majoritate foarte fragila in Rada Suprema, de numai 228 de deputati, in conditiile in care pentru formarea unui guvern sunt necesare minimum 226 voturi.
Din aceasta cauza, in pofida nominalizarii si a acordului de guvernare, Timosenko nu se poate considera inca prim-ministru, mai ales ca mai multi deputati ai Ucrainei Noastre au declarat ca vor vota impotriva ei.
Problema Iuliei Timosenko este ca a mai fost o data prim-ministru, din februarie pana in septembrie 2005, cu performante vecine cu dezastrul. A marit impozitele ca sa aiba cu ce plati uriasele cresteri salariale din sectorul bugetar si subventiile la pretul petrolului, carnii si cerealelor. A intarit monopolurile de stat si, peste toate acestea, a inceput sa ia la bani marunti privatizarile de pe vremea regimului Leonid Kucima in beneficiul oligarhiei din Dnepropetrovsk, care-i este apropiata. Cand cresterea economica s-a prabusit de la 12% la 2% si investitorii straini au inceput sa plece, Iuscenko a demis-o.
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a nominalizat-o ieri pe fosta sa aliata din timpul Revolutiei Portocalii din 2004, Iulia Timosenko, pentru postul de prim-ministru.
De la alegerile legislative din 30 septembrie, Ucraina este lipsita de guvern. Abia dupa doua luni, pe 29 noiembrie, partidul presedintelui Iuscenko, Ucraina Noastra, si Blocul Iulia Timosenko au reusit sa semneze un acord in ve