Lipsa locurilor de muncă şi sărăcia lucie conving tot mai mulţi doljeni să-şi dorească un loc de muncă în străinătate. Baza de date a celor care sunt dispuşi să muncească peste hotare a crescut în cinci luni cu aproape 40%. De la sfârşitul lunii iunie, când s-a desfiinţat Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM), şi până în prezent, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj a preluat de la doljenii care doresc să muncească în străinătate, în medie, opt dosare pe zi. „Până în prezent, în baza de date a fostului OMFM au mai fost înscrise 945 de persoane din Dolj“, a declarat Simona Dumitriu, consilierul EURES din Dolj. În cinci luni, numărul celor interesaţi de un job în străinătate s-a majorat cu 37,8%. De fapt, numai în ultima lună, creşterea înregistrată a fost de aproximativ 18%. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, interesul se menţine crescut, finalizarea muncilor agricole neinfluenţând în nici un fel această tendinţă. În plus, deşi au de ales din mai multe domenii de activitate în care-şi pot desfăşura activitatea (gastronomie, industrie, agricultură, construcţii, medical), toţi doljenii doresc să lucreze în agricultură.
Marea Britanie, Irlanda, Franţa - solicitate Doljenii şi-au modificat preferinţa în ceea ce priveşte destinaţia. Dacă până mai acum o lună toţi solicitau Spania şi Italia, doljenii încep să se orienteze şi către noi pieţe ale muncii. „Solicită Marea Britanie, Irlanda, Franţa. Se mai informează şi compară salariile“, a adăugat Simona Dumitriu, care a precizat că evenimentele din ultima perioadă din Italia nu au influenţat prea mult această tendinţă.
Au încredere în angajatorii străini Ce anume îi împinge pe olteni să plece departe de familii este lesne de înţeles. „Lipsa banilor şi neajunsurile ne determină să plecăm la muncă în străinătate“, declara Nicoliţa Baiţ, de 39 de ani, din Mischii, la ultima s