Actriţa a luat un Oscar, un Glob de Aur şi un premiu BAFTA pentru rolul din „The Queen“.
1 /.
Filmul „The Queen“, care va fi distribuit miercurea viitoare pe DVD împreună cu ediţia de print a „Evenimentului zilei“, ar fi putut să câştige anul acesta şase Oscaruri: pentru cea mai bună actriţă, pentru cele mai bune costume, cea mai bună regie, cea mai bună coloană sonoră originală, cel mai bun film al anului, cel mai bun scenariu original. Numai Helen Mirren a plecat acasă cu statueta, iar filmul regizat de Stephen Frears a fost înregistrat de istorie ca una dintre cele mai reuşite producţii ale ultimilor ani.
Scenaristul Peter Morgan (al cărui nume este ataşat şi de „The Last King of Scotland“) recreează evenimentele din săptămâna care a urmat morţii Prinţesei Diana. Primul-ministru Tony Blair tocmai fusese confirmat, iar familia regală se afla în vacanţă în Scoţia, la Castelul Balmoral. Întreaga opinie publică a condamnat atunci, fără milă, temporara lipsă de reacţie a Reginei la vestea morţii Dianei.
Scenariu scris „pe surse“
Morgan şi-a scris povestea folosindu-se de mai multe surse apropiate primului-ministru şi familiei regale. Evident, sursele au fost păstrate secrete, dar scenaristul a putut corobora informaţiile primite de la ele.
Ziarele britanice, mai ales cele de scandal, au fost permanent cu ochii pe film şi pe povestea lui, pândind şi speculând cel mai mic amănunt picant. Pe de altă parte, realizatorii filmului şi mai ales Helen Mirren au apărat pelicula, explicând că nu e deloc ofensivă la adresa reginei şi a regalităţii, ba, dimpotrivă, îi face pe Windsori umani, în timp ce scenariul în sine nu e lipsit de oarecare umor nevinovat şi de poezie intenţionată.
Adevăr şi ficţiune
Scenaristul Peter Morgan a ţinut să atragă atenţia că intenţia sa nu a fost să refac