Mulţi dintre bucureştenii care trec zilnic pe lângă statuia lui Ion I. C. Brătianu de pe bulevardul Dacia habar n-au pe cine reprezintă sculptura lui Mestrovici. Unii dintre ei o mai şi mâzgâlesc cu spray-ul (astfel încât a trebuit angajat un paznic care s-o păzească de insolenţii grafferi).
Este foarte trist că trăim astfel, fără să ştim ce a fost înaintea noastră. Este ca şi cum am orbi treptat şi nu am mai vedea decât pe o rază de câţiva metri. Printre puţinele reacţii împotriva acestei ruşinoase amnezii colective se înscrie publicarea revistei lunare Historia (director: Ion Cristoiu, redactor-şef: Georgeta Dimisianu). Este o revistă la care colaborează istorici profesionişti şi care, prin seriozitatea documentaţiei şi prin nerv publicistic, atrage aşa cum atrăgea înainte de 1989 revista Magazin istoric.
Publicaţia se remarcă printr-o rigoare ştiinţifică asociată cu un stil al relatării specific presei de senzaţie - combinaţie rar întâlnită, care îi va asigura fără îndoială succesul în timp. Cel mai recent număr, datat 15 noiembrie 2007, cuprinde un dossier Ion I. C. Brătianu, de mare interes pentru toţi cei dornici să cunoască trecutul propriei lor ţări. De altfel, chiar şi eventualii cititori apatici s-ar putea să înceapă să se pasioneze de istorie, cuceriţi de aerul de poveste adevărată pe care îl au textele. Iar oamenii politici de azi ar trebui obligaţi să citească atenţi, cu creionul în mână, suita de evocări şi comentarii, ca să aibă, în sfârşit, un reper în cariera lor.
Dosarul se deschide cu o prezentare sintetică, de câteva fraze tranşante:
"Anul 1927 a fost un an de cotitură în istoria noastră contemporană: în iulie moare Regele Ferdinand, iar în noiembrie Ion I. C. Brătianu, cel mai mare bărbat de stat al României. Ion I. C. Brătianu a avut de înfruntat în epocă multe adversităţi şi contestări, dar istoricii obiectivi i-a