eLearning-ul, un concept care poate schimba substantial „fata” educatiei, ne da noua romanilor un sentiment de mandrie. An de an, tot mai multe companii romanesti se afirma pe scena internationala in acest domeniu. Exista indicii clare ca acest fenomen va deveni, mai devreme sau mai tarziu, unul la nivel global.
Este un lucru banal, dar nu mai putin adevarat, faptul ca an de an milioane de talente se pierd in mizeria si saracia paturilor defavorizate ale lumii. Daca acestea ar fi avut sansa de a invata, multe dintre problemele importante ale omenirii ar avea deja un raspuns. Cu ajutorul eLearning-ului, orice elev, fie el dintr-o zona saraca, ar putea avea acces la cursurile de la Oxford sau Sorbona, ar putea interactiona, astfel, cu alti elevi si profesori, aflati la mii de kilometri departare fara a fi nevoit sa-si paraseasca satul natal.
Trebuie sa intelegem ca eLearningul nu reprezinta un scop nobil in sine, nu este ceva ce oferim cu mai multa sau mai putina darnicie celor defavorizati, ci poate reprezenta o solutie complementara cu beneficii incredibile la invatamantul de tip traditional. Este simplu de imaginat ce s-ar fi intamplat daca Marie Curie, Einstein sau Coanda nu ar fi avut acces la educatie. Lumea noastra ar fi aratat cu totul altfel.
In viitor, se va putea oferi educatie de calitate oricui cu ajutorul eLearning-ului. Milioane de oameni pe care nu i-a intrebat nimeni nimic niciodata si-ar putea aduce contributia, intr-un mod creativ, la rezolvarea problemelor societatii.
Cu toate ca tehnologiile exista de cativa ani, eLearningul este inca la inceput de drum. De apreciat sunt companiile romanesti care dezvolta programe si au reusit sa se impuna in acest domeniu la nivel international.
Conferinta din seria “Online Educa” de la Berlin a reprezentat un alt moment de referinta pentru eLearningul romanesc