Preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, spune că este pregătit să lupte cu presiunile inflaţioniste După cum se aşteptau cei mai mulţi analişti, Banca Centrală Europeană a
Preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, spune că este pregătit să lupte cu presiunile inflaţioniste
După cum se aşteptau cei mai mulţi analişti, Banca Centrală Europeană a decis, ieri, să păstreze dobânda de referinţă la acelaşi nivel de 4%. Astfel, instituţia s-a arătat precaută vizavi de riscul creşterii inflaţiei, dar şi al încetinirii creşterii economice.
Date fiind presiunile inflaţioniste din zona euro, care sunt principala preocupare a Băncii Centrale Europene (BCE), ar fi fost greu de justificat o reducere a dobânzii de referinţă. Şi asta pentru că expansiunea economică este subminată de criza din sistemul bancar global, s-au înăsprit condiţiile de acordare a creditelor comerciale, iar dolarul continuă să scadă în raport cu euro.
Ieri, moneda europeană s-a apreciat iar faţă de dolar, dar şi faţă de yen, după ce preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a spus că au existat şi voturi pentru majorarea dobânzii de referinţă. Multe oficiali europeni ceruseră BCE să ia exemplul Rezervelor Federale ale SUA, care au micşorat de două ori dobânda de referinţă în această toamnă, sau pe cel al Băncii Angliei.
Dar criza creditelor ipotecare prezintă un risc mai mare pentru economia americană şi cea britanică, decât pentru zona euro unde estimările arată că, în ciuda unei încetiniri a ritmului, creşterea economică va rămâne totuşi solidă, scrie AFP.
Europenii reacţionează la scumpiri
Banca Centrală Europeană "este pregătită să contracareze presiunile tot mai mari la adresa stabilităţii preţurilor", a spus Trichet, ieri, la conferinţa de presă de la Frankfurt. Aceasta este a şaptea lună în care BCE decide să nu intervină asupra dobânzii de referi