Scandalul creditelor de consum duce spre şeful sucursalei CEC.
Scandalul de la Casa de Economiişi Consemnaţiuni (CEC) dinBistriţa, care a acordat maimulte credite de consum unorromi, duce la implicarea unor directorişi funcţionari ai băncii. În urmă cu osăptămână, o patroană din oraş, IrinaCarsai, a fost reţinută de cătreprocurorii de la DIICOT Cluj pentru căa organizat un grup infracţional care aluat de la CEC Bistriţa mai multe crediteîn valoare de 2,5 milioane lei. Planul deacţiune pus la cale de Carsai a fost unulextrem de simplu: a folosit zece romi pecare i-a angajat fictiv la firma ei, cusalarii între 7.600 lei şi 9.600 lei, pefuncţii de directori şi economişti,pentru a obţine în numele acestoracredite de consum.
După ce a fost reţinută, Irina Carsaia dat o declaraţie din care rezultă că aaflat despre „şmecheria” cu angajaţiifictivi dintr-o discuţie cu directorulCEC-ului din Bistriţa, Ioan Todaşcă, şicu inspectorul de credite VioricaFustoş.
Cei zece romi au obţinut împreunăde la CEC Bistriţa, zece credite învaloare totală de 2,5 milioane de lei,aproape 800.000 de euro.
Patroana şantajată
În declaraţia dată imediat dupăreţinere, Carsai a declarat că erainteresată să obţină credit pe firma ei,„Flour Plast Euro” SRL din Bistriţa.„Din discuţiile purtate mai întâi cuinspectorul Fustoş Viorica şi mai apoicu directorul (Ioan Todaşcă - n.r.) eramai avantajos să obţin credite pepersoane fizice aflând astfel că sumade care putea beneficia o persoanăfizică era de 2,5 miliarde de lei vechi(250.000 de lei – n.r.) în condiţiileîn care avea un salar de 76 demilioane (7.600 de lei) în plus eranecesară şi o garanţie imobiliară”,a declarat Carsai.
Aceasta a mai recunoscut căadeverinţele de salarizare,tipizate, care au fost falsificate, iaufost puse la dispoziţie de cătreangajaţii de la CEC.