Concurenţa dintre cele două burse va aduce pe piaţa la termen noi alternative de investiţii Cu o tradiţie de peste 13 ani, Bursa din Sibiu mizează şi pe experienţa bursei din Varşovia
Concurenţa dintre cele două burse va aduce pe piaţa la termen noi alternative de investiţii
Cu o tradiţie de peste 13 ani, Bursa din Sibiu mizează şi pe experienţa bursei din Varşovia şi anunţă, pentru 2008, dublarea lichidităţii, zece oferte publice iniţiale, şi intrarea pe piaţă a market-makerilor. În paralel, piaţa la termen de la Bucureşti, aflată la început de drum, nu se lasă mai prejos şi anunţă o campanie susţinută de informare a publicului, pregătirea a noi zece contracte derivate pe acţiuni şi pe valute, dar şi iniţierea formatorilor de piaţă.
Din luna ianuarie a anului viitor, bursa de la Sibiu va beneficia şi de prezenţa market-makerilor. "Avem deja trei societăţi de brokeraj şi două bănci care şi-au exprimat intenţia de a activa ca formatori de piaţă", subliniază Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS).
Sibiul vrea 8 milioane de contracte în 2008
Este de aşteptat ca formatorii de piaţă să menţină şi să sporească semnificativ lichiditatea pe ambele burse. "Intenţionăm să dublăm lichiditatea în 2008 şi să ajungem la aproximativ 8 milioane de contracte. Totodată, pentru a atrage investitorii instituţionali, intenţionăm să avem bănci custode pentru compensare/decontare", explică Ancuţa.
Zece IPO-uri, zece contracte derivate
Nici piaţa de la Bucureşti nu se lasă mai prejos. Deşi de la lansare, în septembrie, numărul contractelor derivate încheiate este, încă, unul destul de redus, asigurarea unui nivel corespunzător de lichiditate rămâne una din priorităţile reprezentanţilor BVB.
"În această perioadă, se află la avizare la CNVM documentaţia pentru înfiinţarea instituţiei market-m