Miniştrii de externe ai statelor Alianţei Nord-Atlantice au recunoscut ieri, în prima zi a reuniunii Consiliului NATO - Rusia, că relaţia cu Moscova trece printr-o perioadă mai puţin fastă,
Miniştrii de externe ai statelor Alianţei Nord-Atlantice au recunoscut ieri, în prima zi a reuniunii Consiliului NATO - Rusia, că relaţia cu Moscova trece printr-o perioadă mai puţin fastă, principalele probleme care divid cele două structuri fiind viitorul provinciei Kosovo, situaţia scutului american antirachetă, dar şi problematica lărgirii către est a Alianţei.
"Parteneriatul nostru a intrat într-o fază plină de provocări", se arată într-un comunicat al miniştrilor de exerne din statele NATO, considerat fără precedent în ceea ce priveşte referirile explicite la divergenţele dintre cele două părţi. "Noi apreciem şi vrem să continuăm dialogul nostru constructiv cu Rusia, inclusiv pe probleme pe care nu suntem de acord", se mai arată în documentul NATO.
Ministrul de externe belgian a anunţat ieri că Alianţa îşi va menţine trupele în Kosova, indiferent de viitorul provinciei, în ciuda faptului că Moscova cere în mod constant retragerea acestora.
Dosarul Kosovo a fost de altfel principala temă de discuţie a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cu omologii săi din NATO şi UE. Cu toate acestea, oficialii ruşi au plecat la Bruxelles adoptând un ton mai degrabă împăciuitor.
Ei au explicat că de fapt nu doresc să se retragă din Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa, ci că doresc de fapt să forţeze NATO să semneze un moratoriu din 1999, care este mai convenabil Kremlinului. "Nu am declarat acest moratoriu pentru a putea amplasa forţe militare la graniţa vestică, cu NATO.
Totuşi, în viitor totul va depinde de reacţia pe care o vor avea partenerii noştri", a declarat Anatoli Antonov, unul dintre oficialii ruşi care îl însoţesc pe Lavrov