In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, armata americana a ramas fara matematicieni si a apelat la sase femei pentru programarea primului computer din lume, ENIAC. Dintre cele sase, doua mai sunt in viata, avand mai mult de 80 de ani.
Atfel, Jean Bartik, Marlyn Meltzer, impreuna cu Kathleen Mauchly Antonelli, Betty Snyder Holberton, Ruth Lichterman Teitelbaum si Frances Bilas Spence au fost in acelsi timp si primii hackeri din lume.
ENIAC - primul computer modern
Betty Jean Bartik a fost unul dintre cei sase informaticieni, care au programat primul computer modern, deschizand calea pentru era digitala. Astfel, Integratorul Numeric Electronic si Computer (ENIAC) a devenit functionabil, iar programarea a devenit mai accesibila pentru cei ce au urmat.
Pentru a lucra la ENIAC, un programator trebuia sa aiba rabdare, sa fie creativ si sa reziste fizic. Aparatul era enorm, cu aproximativ 18.000 de tuburi de aerisire si peste 40 de cabluri. Programatorii au folosit 3.000 de intrerupatoare pentru si duzini de cabluri si sisteme digitale pentru a transfera datele.
"Mergeam la intalniri de serviciu cu barbati, unde de obicei eram singura femeie si daca faceam vreo sugestie, nimeni nu spunea nimic. Daca vorbea un barbat, sareau toti pe el", povesteste Bartik.
Atmosfera de discriminare se mentine si in zilele noastre, cand femeile din domeniul informatic continua sa fie privite ca niste canari in mina.
De la hacking la bridge on-line
La 83 de ani, Betty Jean Jennings Bartik, o devotata jucatoare de bridge si bunica pentru cinci copii, are un trecut secret pentru multi dintre cei care o cunosc. Nepotul sau Alex cunoaste insa povestea bunicii care a fost un pionier al informaticii care a calculat primele traiectorii balistice in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.