Ieri, la Cluj-Napoca, s-a dat startul celei de-a XVII-a ediţii a evenimentului. Manifestarea, care ţine o săptămână, a debutat vineri cu concertul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Ieri, la Cluj-Napoca, s-a dat startul celei de-a XVII-a ediţii a evenimentului.
Manifestarea, care ţine o săptămână, a debutat vineri cu concertul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Transilvania, dirijată de Ferenc Gabor-Berlin. Violonistul Gabriel Croitoru a interpretat Concertul în La major, în program fiind încluse şi simfoniile în Sol major şi Re major (Praga).
Sâmbătă şi duminică are loc concursul de pian, în Sala Studio a Academiei de Muzică, la care s-au înscris 18 concurenţi din ţară, cu vârste sub 25 de ani, cu program impus şi la alegere de sonate. Concurenţii se luptă pentru premii de 2.500 de lei, înregistrarea unui CD şi partiturile sonatelor pentru pian, oferite de Editura Barenreiter.
Astăzi, la ora 18, în Sala Studio a Academiei de Muzică "George Dima", în cadrul festivalului are loc conferinţa "Pianistica mozartiană", susţinută de pianistele Dana Borşan şi Adriana Bera.
De asemenea, va fi lansat CD-ul "Integrala Concertelor pentru pian de Mozart", interpretate de Dana Borşan şi Orchestra de Cameră Radio şi lucrarea "Retorică şi afect în discursul pianistic mozartian", de Adriana Bera.
80 de festivaluri dedicate marelui compozitor
În cadrul festivalului se vor mai putea audia, luni, concertele formaţiei Romanian Piano Trio, compusă din Alexandru Tomescu - vioară, Răzvan Suma - violoncel şi Horia Mihail - pian, marţi, duetul sopranei Bianca Manoleanu şi al pianistului Remus Manoleanu, cu orchestra de cameră Diletto Musicale, dirijată de Gergely Florian, miercuri, laureaţii concursului "Se caută Enescu", flautistul Vlad Rebreanu, violonistul Radu-Mihai Ropotan şi pianistul Dinu Mihăilescu, iar joi, duo Catherine Ma