Curtea Supremă a SUA va decide, in baza cazului lui Mohammad Munaf, dacă cetăţenii americani ţinuţi prizonieri in Irak pot fi audiaţi de judecători federali, relatează Bloomberg.
Curtea Supremă a SUA va decide, in baza cazului lui Mohammad Munaf, dacă cetăţenii americani ţinuţi prizonieri in Irak pot fi audiaţi de judecători federali, relatează Bloomberg. Asta in condiţiile in care administraţia Bush se opune cu dărzenie oricărui contact intre americanii reţinuţi in Golf şi reprezentanţii Justiţiei din SUA. Justiţia americană nu poate interveni, susţine Washingtonul, pe motiv că suspecţii respectivi nu sunt in custodia armatei SUA, ci a forţelor coaliţiei multinaţionale din Irak şi că ei trebuie să răspundă pentru faptele lor in baza legii irakiene.
Â
PRECEDENT. Curtea Supremă are in studiu două cazuri: cel al lui Mohammad Munaf, acuzat de implicare in răpirea celor trei jurnalişti romăni in Irak, şi cel al lui Shawqi Ahmad Omar, cetăţean american suspectat de legături cu filiala Al-Qaida din Irak. Atăt Munaf, căt şi Omar doresc să evite să fie predaţi irakienilor, pentru că ii aşteaptă pedeapsa cu moartea.
Cele două cazuri intră in aceeaşi categorie cu cele ale mai multor sute de prizonieri de la Guantanamo. Este discutat dreptul acestora de a fi audiaţi de tribunale americane. Impreună, aceste cazuri vor defini rolul judecătorilor federali in cazul cetăţenilor americani reţinuţi peste hotare de către armata SUA
Curtea Supremă a SUA va decide, in baza cazului lui Mohammad Munaf, dacă cetăţenii americani ţinuţi prizonieri in Irak pot fi audiaţi de judecători federali, relatează Bloomberg.
Curtea Supremă a SUA va decide, in baza cazului lui Mohammad Munaf, dacă cetăţenii americani ţinuţi prizonieri in Irak pot fi audiaţi de judecători federali, relatează Bloomberg. Asta in condiţiile in care administraţia Bush se opune cu dărzenie o