Departe de Parlamentul Romaniei, la Bruxelles, reprezentantii Romaniei, europarlamentarii de pana acum, anonimi si neobservati pe coridoarele imense ale PE, s-au desprins incetul cu incetul de modul in care se face politica in Romania. La cateva sute de metri de cladirile impunatoare ale PE, europarlamentarul Dan Mihalache si-a inchiriat o casa, "prost compartimentata", cu scari scartaitoare si intortocheate, a carei singura calitate este aceea ca este aproape de birouri. Are 36 de ani, a fost ziarist si analist politic si a ajuns la Bruxelles la un an dupa sotia lui, functionar european de cariera.
Europarlamentarul ajunge la birou la 9, unde il asteapta o serie intreaga de intalniri in functie de saptamana in care se afla. Ori sedinte de comisie, ori reuniuni cu colegii din grupul politic care fac parte din aceeasi comisie, ori o audiere publica de interes, plus foarte multe evenimente adiacente care merg de la seminarii pe diferite teme pana la lansari de carte. Europarlamentarii nu prea pot sa nu faca prezenta, pentru ca atunci nu primesc banii de diurna. "Poti sa ii iei si sa pleci, insa nu merge procedura semnatului in locul altuia, pentru ca ei au un sistem de scanare a semnaturilor si, in masura in care se descopera ca cineva a semnat de prezenta in locul tau, e posibil sa iasa un scandal foarte mare care sa duca pana la a ti se cere banii inapoi. Nu te elimina nimeni, ca nu are cum. Apoi mai e naveta lunara la Strassbourg care e neplacuta pentru ca practic nu exista ratiuni, in afara de cele sentimentale si de istorie, care sa justifice acea saptamana la Strassbourg.
Departe de Parlamentul Romaniei, la Bruxelles, reprezentantii Romaniei, europarlamentarii de pana acum, anonimi si neobservati pe coridoarele imense ale PE, s-au desprins incetul cu incetul de modul in care se face politica in Romania. La cateva sute de metri de cladi