Icoane pe sticlă, cozonaci, caş dulce, păine de casă, afumătură, nuci, prune uscate, vin fiert, toate acestea le găsim in Piaţa Amzei in fiecare zi de sămbătă şi duminică pănă in Ziua Naşterii Domnului, la Tărgul Ţăranului Romăn. Tărg - Produse tradiţionale romăneşti la Bucureşti
Icoane pe sticlă, cozonaci, caş dulce, păine de casă, afumătură, nuci, prune uscate, vin fiert, toate acestea le găsim in Piaţa Amzei in fiecare zi de sămbătă şi duminică pănă in Ziua Naşterii Domnului, la Tărgul Ţăranului Romăn.
Â
Cortina de ceaţă se ridică uşor şi ne dezvăluie o lume de poveste: cea a ţăranului romăn, a costumelor populare, a bucatelor de sărbătoare şi a lemnului sculptat. Suntem pe 8 decembrie, in Piaţa Amzei din Capitală. Piaţă care s-a metamorfozat in tărg. Tărgul Ţăranului Romăn. Soarele abia a mijit printre nori, gerul se stinge uşor, iar locul lui este luat de voia bună, măncarea sănătoasă, vinul fiert şi forfota tărgoveţilor. Ideea a venit de la grupul de iniţiativă "Radu Anton Roman", care şi-a propus să ne aducă pe noi, cei pierduţi in zarva oraşului, mai aproape de matca strămoşească.
Rememorănd ce a spus Radu Anton Roman, bucatele ţăranului romăn "sunt arhaice, sunt o tradiţie mai veche chiar şi decăt lumea noastră, cea pe care o ştim, decăt istoria pe care o putem număra in ani, documente, date şi ruine. Este adevărata noastră istorie: cea a ceaunului cu sarmale, cea a cărnaţilor, istoria tobei, istoria bucatelor ritualice, a celor ceremoniale."
Â
Măncare de sarbatoare. Bucate ceremoniale au adus şi ţăranii romăni la Tărg. Cărnaţi, tobă, caltaboşi, lebăr, vin fiert, dar şi icoanele, păpuşile şi pictura naivă dau culoare tărgului. Curioşi din fire, ne-am amestecat printre clienţi şi am adulmecat nişte păstrăv afumat. Şi din spatele tejghelei se arată un bărbat de vărstă mijlocie. Ne spune, măndru, că el i-a preg