Suntem pregătiţi împotriva unei pandemii cu un virus gripal foarte puternic? Specialiştii nu îşi mai pun deja întrebarea "dacă" acest lucru se va întâmpla, ci "când" va avea loc acest
Suntem pregătiţi împotriva unei pandemii cu un virus gripal foarte puternic? Specialiştii nu îşi mai pun deja întrebarea "dacă" acest lucru se va întâmpla, ci "când" va avea loc acest eveniment.
Cel puţin patru milioane de francezi vor fi atinşi de gripă în acest sezon. De două ori mai mult decât în sezonul trecut. Aşa susţin specialiştii de la Sentinelles-Inserm, un organism care, cu ajutorul unei reţele formate din 1.260 de medici, supraveghează epidemiile apărute pe teritoriul Franţei.
Previziunile iau în calcul anumite modele climatice planetare şi răspândirea virusurilor gripale de tip A. Tocmai pentru a tempera efectele epidemiei din acest sezon, medicii recomandă vaccinarea antigripală.
Sunt vizaţi mai ales diabeticii, cei cu vârste de peste 65 de ani, bolnavii de insuficienţă cardiacă, cei cu tulburări de ritm cardiac, cardiopatii congenitale grave, cei cu insuficienţă respiratorie, cei cu afecţiuni neurologice, cei infectaţi cu HIV, mucoviscidoză, astm, bronhopneumopatii, copiii şi adolescenţii, personalul sanitar şi cei care lucrează în mari aglomerări umane.
Cu toate aceste campanii de informare, numărul celor vaccinaţi rămâne în general insuficient. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un procent de 75% de vaccinaţi din grupele de risc, în special din rândul bătrânilor.
Cel mai mare pericol, susţin medicii de la Institutul Cantacuzino, este reprezentat de combinaţia dintre gripa sezonieră şi gripa aviară. Coabitarea celor două virusuri este periculoasă mai ales în cazul celor aflaţi în zonele în care s-au semnalat cazuri de gripă aviară. Aceştia riscă să facă o infecţie mixtă: gripă sezonieră cu virus uman şi gripă cu viru