După ce a fost întemeiată la vânătoare, România modernă încearcă să-şi păstreze vânatul. După 1989, mulţi români, proveniţi în special din pătura avută a societăţii, au
După ce a fost întemeiată la vânătoare, România modernă încearcă să-şi păstreze vânatul.
După 1989, mulţi români, proveniţi în special din pătura avută a societăţii, au adăugat vânătoarea pe lista lor de priorităţi, motivele fiind diverse: sport, activitate "aristocratică" sau chiar afacere rentabilă. Unii, pentru că şi-au rotunjit conturile în bancă, au considerat vânătoarea ca fiind de "bonton", pur şi simplu pentru că erau în căutarea unei "ocupaţii".
Domeniile de vânătoare au devenit destinaţii preferate pentru pasionaţi, însoţiţi de câini şi de hăitaşi angajaţi din localităţile învecinate, care au îngroşat rândurile clienţilor unei afaceri de succes.
Dan Şerbănescu, este unul dintre numeroşii oameni de afaceri "convertiţi la vânătoarea", pentru care a făcut o adevărată pasiune.
El recunoaşte că a cheltuit o mulţime de bani, dar găseşte că este normal să se întâmple asta ("Atunci când eşti pasionat de ceva, vrei să ai tot ce apare mai nou pe piaţă", spune el). Nu de mult, a achiziţionat cu 650 de euro un binoclu cu autofocus, care pe penumbră îşi reglează o altă luminozitate. "Mi-a plăcut şi mi-am permis să dau banii respectivi. Am acasă un dulap numai cu haine de vânătoare: începând de la câteva perechi de încălţăminte până la două-trei echipamente, binoclu, geantă, rucsac", spune Dan Şerbănescu.
Scandaluri şi picanterii
În perioada ulterioară momentului 1989, numeroase personalităţi şi-au afirmat pasiunea pentru vânătoare, remarcându-se fostul prim-ministru Adrian Năstase, fostul ministru al agriculturii Ilie Sârbu, omul de afaceri Ion Tiriac ş.a. Prin poziţiile deţinute în structurile de stat sau nonguvernamentale (preşedinte şi preşedinte d