Singurul scop al unui consumator este să îşi procure marfa
37% dintre consumatori au între 20 şi 24 de ani, iar 36%, între 15 şi 19 ani
O tânără este pe punctul de a deveni sclava drogurilor. Acesta este subiectul de la care pleacă spectacolul de teatru „100% Risc droguri”, creat de trupa de actori ai Asociaţiei Transcena. Momentul artistic a fost oferit studenţilor din Complexul Regie, în cadrul programului antidrog „Pentru un personaj, 21 de vieţi”.
Piesa face parte din campania de prevenire a consumului de droguri „Opţiune: Acces la succes”. Până în mai 2008, în 21 de licee bucureştene se joacă 21 de spectacole, în fiecare reprezentaţie spectatorii fiind invitaţi să intre în rolul prietenilor eroinei şi să decidă dacă o vor ajuta să ia cea mai bună decizie.
Textul piesei porneşte de la cazuri reale, aşa cum este cel al lui Mihai, un tânăr care de mai mulţi ani se zbate să scape de dependenţa de droguri. „Îmi cer scuze pentru întârziere. Am pierdut calitatea de a ajunge la timp la o întâlnire. Cu traficantul nu îmi permiteam să nu fiu punctual, cinci minute peste ora stabilită şi nu îl mai găseam”.
Sunt primele cuvinte ale lui Mihai, băiatul fotbalist, care a încercat heroina, prima oară, la 18 ani, după ce s-a accidentat la unul din genunchi. „Nu ştiam că va fi ultimul meci.Toată viaţa am vrut faimă şi bani şi, dintr-odată, nu mai aveam nimic. Dacă eu continuam cu fotbalul, nu mă apucam de droguri”.
Anturajul l-a împins pe Mihai să încerce măcar o dată un „joint”. A urmat apoi a doua, a treia zi, iar dependenţa s-a instalat imediat. „Umblam de la opt dimineaţa şi ajungeam, poate, să mă droghez la 9-10 seara. Banii de buzunar nu îmi mai ajungeau. Am început să fur roţi de la maşini, apoi telefoane mobile. Atunci am trecut de la ţigară, la seringă”. Orele erau mai lungi, iar agonia, din ce în ce mai mare. „Dacă nu iei doza, ai o st