Dacă se dezactivează o genă, care acţionează la nivelul ficatului, se suprimă conversia carbohidraţilor în grăsime, relevă un studiu efectuat la Universitatea din Wisconsin, SUA. Gena care este responsabilă de această conversie se numeşte SCD-1.
Una dintre cauzele pentru care oamenii se îngraşă este faptul că în organism este introdusă o cantitate mare de carbohidraţi, care se transformă în ţesut adipos. Studiul s-a făcut prin experimentarea pe cobai.
Şoarecii care au făcut un tratament de blocare a genei SCD-1 au devenit mai zvelţi, deşi au avut o dietă bogată în zahăr şi grăsimi. Cercetătorii au declarat că această genă produce o enzimă necesară în sintetizarea acidului oleic.
Acidul oleic participă la constituirea unui model cu ajutorul căruia se formează grăsimea. Studiile făcute pe oameni au arătat că cei, care au o dietă bogată în carbohidraţi, au în organismul lor cantităţi uriaşe din enzima formată de gena SCD-1.
Cercetătorii au declarat că deşi mai sunt şi alte procese responsabile de formarea grăsimii, se pare că gena SCD-1 este cea mai importantă cauză. Gena va fi ţinta viitoarelor medicamente care vor împiedica ficatul să mai formeze grăsime. Carbohidraţii care nu vor fi convertiţi vor fi descompuşi în organism. (Ş.C.)
Dacă se dezactivează o genă, care acţionează la nivelul ficatului, se suprimă conversia carbohidraţilor în grăsime, relevă un studiu efectuat la Universitatea din Wisconsin, SUA. Gena care este responsabilă de această conversie se numeşte SCD-1.
Una dintre cauzele pentru care oamenii se îngraşă este faptul că în organism este introdusă o cantitate mare de carbohidraţi, care se transformă în ţesut adipos. Studiul s-a făcut prin experimentarea pe cobai.
Şoarecii care au făcut un tratament de blocare a genei SCD-1 au devenit mai zvelţi, deşi au avut o dietă bogată în zahăr şi grăsimi. Cercetătorii au dec