La sfârşitul unui summit de două zile, liderii europeni şi cei africani pot declara cu mulţumire că au ajuns la un nou acord pentru promovarea liberului schimb şi a democraţiei. În ciuda acestui fapt, liderii de pe cele două continente nu au ezitat să-şi exprime public dezacordurile, fapt care a tensionat lucrările reuniunii, relatează AFP, preluat de Rompres. Divergenţele s-au referit în principal la negocierile comerciale în curs între cele două părţi, la trecutul colonial al continentului african (perioadă pentru care liderul libian a cerut despăgubiri de la statele europene) sau la prezenţa preşedintelui Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe, care a antrenat boicotarea reuniunii de către premierul britanic Gordon Brown.
Nici cancelarul german Angela Merkel nu s-a lăsat mai prejos, drept pentru care a rostit un discurs foarte ferm în legătură cu liderul de la Harare, al cărui regim este supus sancţiunilor din 2002 pentru încălcarea drepturilor omului. „Imaginea actuală a Zimbabwe afectează imaginea noii Africii. Am punctat destul de clar că situaţia din Zimbabwe ne îngrijorează. Consider că a fost o discuţie onestă şi că au existat şi remarci critice din partea reprezentanţilor africani”, a explicat d-na Merkel. Liderii africani, care au făcut din prezenţa lui Mugabe la summit o chestiune de principiu, au continuat însă să-l susţină pe veteranul continentului african. (M.T.)
La sfârşitul unui summit de două zile, liderii europeni şi cei africani pot declara cu mulţumire că au ajuns la un nou acord pentru promovarea liberului schimb şi a democraţiei. În ciuda acestui fapt, liderii de pe cele două continente nu au ezitat să-şi exprime public dezacordurile, fapt care a tensionat lucrările reuniunii, relatează AFP, preluat de Rompres. Divergenţele s-au referit în principal la negocierile comerciale în curs între cele două părţi, la trecutul colonial al con