Detinatorii de autoturisme vor plati de la inceputul anului viitor un tarif unic de utilizare a infrastructurii, nediferentiat in functie de clasa de poluare a masinii, asa cum este acum, arata proiectul de act normativ realizat de Ministerul Transporturilor (MT), care va fi supus atentiei Guvernului. Noile tarife vor fi cu 16,6% mai mari decit cele din acest an, in cazul celor mai poluante motoare - non-Euro, si cu 77,21% mai mari decit cele din prezent aplicabile motoarelor Euro 2 si peste.
Ministerul Transporturilor nu propune introducerea unei roviniete valabile pentru o zi pentru autoturisme. Aceasta va fi disponibila doar pentru autovehiculele cu o masa maxima autorizata de peste 3,5 tone sau pentru cele de transport persoane, cu o capacitate de peste noua locuri. In acest caz, nivelul taxei va fi de patru euro.
Detinatorii de autoturisme vor putea plati fractionat rovinieta doar pentru o saptamina sau pentru o luna, nivelul acesteia urmind sa fie de 3 euro si, respectiv, 7 euro. Nivelul maxim al rovinietei va fi 1.210 euro si va fi aplicat autovehiculelor cu o masa maxima autorizata de peste 12 tone, cu cel putin patru axe.
Noile roviniete vor fi de tip nou, numit matca-cupon. Rovinieta va fi alcatuita dintr-o matca, aplicata in partea stinga jos a parbrizului vehiculului si pe care va fi stantata perioada de valabilitate, si dintr-un cupon care se va gasi obligatoriu la bordul autovehiculului. Acesta va avea aceeasi serie cu matca si va avea inscris numarul de inmatriculare al masinii. Actualele roviniete isi vor pastra valabilitatea pina la expirare. Amenda aplicabila detinatorilor de autoturisme care nu detin rovinieta variaza intre 500 si 1.000 de lei, in cazul celorlalti, aceasta putind atinge 9.000 de lei.
Cotidianul Detinatorii de autoturisme vor plati de la inceputul anului viitor un tarif unic de utilizare