Reabilitarea centrului istoric din Braila este un proiect care a fost selectat pentru finantare PHARE de 3 milioane de euro. O serie de neintelegeri "tehnice" intre edilii locali au facut ca lucrarile sa intarzie opt luni. Ministrul Lazlo Borbely a declarat ca va sista contractul cu unul din antreprenori, firma portugheza OPCA. Deocamdata nu s-a facut nici o plata din fonduri publice, asa ca nu se pune problema returnarii banilor.
Ideile pe scurt
Proiectul "Reabilitarea centrului istoric al municipiului Braila" a fost probat pentru finantare in cadrul programului PHARE 2003.Antreprenorii castigatori ai licitatiei au fost compania portugheza OPCA si firma spaniola SEDESA.Ce a blocat proiectul: neintelegere intre edilii locali daca pe una din strazi ar trebui sau nu sa circule autovehicule.Alta problema: posibilitatea tehnica de a reabilita unul din corpurile muzeului.Prefectul de Braila a incercat o conciliere, insa ministrul Borbely a declarat ca va rezilia contractul cu unul din antreprenori.
In data de 11 mai a.c. autoritatile locale au predat constructorilor amplasamentul si din acest moment incepe, efectiv, derularea proiectului. Probleme au aparut inca de la inceput, cand s-a pus in discutie reabilitarea principalei artere a Centrului Istoric- Strada Mihai Eminescu.
Primarul municipiului Braila, Constantin Cibu, a insistat ca aceasta strada sa fie deschisa circulatiei autoturismelor, desi nu a fost prevazut acest lucru in proiectul depus pentru finantare.
Acesta este marul discordiei intre autoritatile locale brailene, care tin pe loc de patru luni lucrarile in zona. In plus, exista controverse si in privinta solutiei tehnice pentru reabilitarea unor cladiri.
Razboi pe banii UE intre edilii locali
Primarul il acuza pe directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea, care este si presedintel