Fostul vicepresedinte american Al Gore si Grupul interguvernamental de experti in schimbarea climatica au primit luni, la Oslo, Premiul Nobel pentru pace. Inalta distinctie le-a fost oferita pentru eforturile lor de colectare si difuzare a materialelor ce evidentiaza consecintelor dramatice ale schimbarii climatice.
In discursul sau, Al Gore a cerut Statelor Unite si Chinei, tarile care emit cele mai mari cantitati de dioxid de carbon din lume, sa adopte cat mai repede o strategie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, responsabile de incalzirea planetei.
"Reusita luptei va fi influentata decisiv de doua natiuni care nu depun suficiente eforturi acum: Statele Unite si China", a declarat Al Gore, precizand ca "este timpul sa facem pace cu planeta noastra". "Salvarea mediului inconjurator trebuie sa devina principiul comun de actiune al intregii lumi", a adaugat fostul vicepresedinte american, in discursul sau tinut cu ocazia ceremoniei decernarii Premiului Nobel pentru Pace.
Atat Gore, cat si indianul Rajendra Pachauri, care a primit premiul in numele GIEC, s-au declarat optimisti cu privire la perspectivele progreselor internationale in domeniul reducerii emisiilor de dioxid de carbon, considerate responsabile de cresterea temperaturii.
"Premiul acordat comitetului trebuie vazut in esenta ca o chemare pentru salvarea planetei. Trebuie sa fim optimisti in aceasta lupta", a precizat Pachauri.
Al Gore, in varsta de 59 de ani, este autorul documentarului "Un adevar incomod" prin care trage un semnal de alarma cu privire la incalzirea planetei, filmul fiind recompensat cu numeroase distinctii, printre care si un premiu Oscar.
Imagini din documentarul "Un adevar incomod"
Premiile Nobel pentru literatura, chimie, fizica, fiziologie si economie au fost remise in aceeasi zi, la Stockholm. La cere