» Ultima creatie purtand semnatura Daniel Gontz, "RespiRo", a putut fi admirata azi, timp de doua ore, in fata Teatrului National.
» Opera, cu mesaj ecologist – antipoluare, a costat sponsorul 5.000 de euro si a luat forma unei interventii in spatiul public, prin intermediul unei instalatii de fum.
» Artistul este cunoscut publicului prin alte doua interventii – a colorat fantanile arteziene din zona Unirii si a pus buline albastre pe cladirile urate ale Bucurestiului.
In conferinta de presa care a precedat acest eveniment, tinuta la etajul 23 al Hotelului Intercontinental, artistul a explicat cum ar fi trebuit sa arate conceptul daca lucrurile ar fi mers ceas: "Timp de patru ore, o masina care avea atasat un generator de fum urma sa se roteasca in rondul Universitatii, umpland de smog imprejurimile", creand "un scenariu apocaliptic" despre cum ar putea arata Bucurestiul peste cativa ani, cand o sa fie sufocat de trafic. Din pacate, formalitatile birocratice au fost cat pe ce sa sufoce initiativa lui Daniel Gontz – artistul a obtinut aprobare de la primarie, dar proiectul a fost respins de comisia tehnica.
Prin urmare, artistul s-a vazut nevoit sa simplifice opera, sa mai taie din concept: in loc sa fie instalat pe o masina care sa se invarta in rond, generatorul de fum a fost montat pe un schelet metalic din fata Teatrului National, invitatii de la etajul 23 al Hotelului Intercontinental putand, teoretic, observa cum fumul se ridica la trei metri deasupra solului si ecraneaza intreg peisajul (fumul era insa 100% ecologic, primind avizul Comisiei de mediu). Din pacate, si aceasta bucata din proiect s-a dus, din cauza conditiilor meteo, ceata densa facand indiscernabil fumul de ceata; ca atare, invitatii au fost rugati sa coboare, sa observe de la nivelul solului mesajul ecologist si instalatia care-l sustinea: o butelie de aragaz, un