Atunci cand o companie se descurca mult mai bine la nivelul unei industrii, cum ar fi cea bancara, comparativ cu competitorii sai, exista trei posibile explicatii: abilitati superioare, noroc sau beneficiul de anume avantaje.
Trebuie sa existe unul sau mai multe motive pentru care Goldman Sachs a continuat sa-si deruleze activitatea bancara fara a suferi de pe urma crizei creditelor si a declinului pietei imobiliare, asa cum s-a intamplat cu alte institutii financiare din Statele Unite, informeaza Financial Times. In opinia jurnalistilor de la FT, constanta operatiunilor Goldman Sachs poate fi explicata prin toate cele trei argumente de mai sus.
Citigroup l-a pierdut pe Chuck Prince, fostul sau presedinte si CEO, Morgan Stanley a renuntat la serviciile lui Zoe Cruz, care ocupa functia de presedinte al bancii, iar Stan O'Neal a fost nevoit sa-si dea demisia din functiile de presedinte si CEO al institutiei.
Cutremurele pe care le-au suportat cele trei banci americane si-au propagat unda de soc si la Goldman. Mai mult, probabil ca Lloyd Blankfein, presedinte si CEO la banca americana, va primi un bonus peste cel de anul trecut, care s-a ridicat la 53 de miliarde de dolari (36 mld. euro), in ciuda problemelor de la doua dintre fondurile de hedging ale companiei.
Unul dintre secretele reusitei lui Goldman este reprezentat de reusita cu care banca americana a ales sa reduca inca de la inceputul acestui an riscul expunerii la creditele ipotecare subprime si creditele structurale.
Pariul companiei a dat roade, deoarece multe dintre bancile de investitii si institutiile financiare au avut de suferit de pe urma crizei din august, inregistrand peirderi totale de zeci de miliarde de euro.
Explicatia oficiala pentru reusita Goldman Sachs este reprezentata de pregatirea angajatilor. Majoritatea din cei 35.000 de angajati ai inst