Se bate cu pumnul în piept, îşi asumă realizări pentru care nu a muncit, vorbeşte tare şi mult... L-ai recunoscut? E colegul tău, angajatul-parazit. Sursa: NorthFoto
Angajatorii nu-l doresc în companiile lor. Colegii nu-l plac, dar el există în toate firmele. De regulă, reuşeşte să urce în carieră rapid, şi atunci pe spinarea altora. Se asociază cu persoanele de pe urma cărora ar putea profita, îi denigrează şi îi tratează cu superioritate pe cei „inferiori“.
„Arogant şi plin de importanţă, va exagera mereu realizările, asumându-şi fără jenă meritele şi reuşitele celorlalţi colegi. De cele mai multe ori, preferă să-i umilească pe membrii echipei, mai ales pe cei mai tăcuţi, care-şi văd liniştiţi de treabă“, creionează Daniel Bichiş, specialist în inteligenţă emoţională, portretul angajatului-parazit.
În cazul în care este contrazis, completează specialistul, el devine agresiv verbal şi tinde să mintă, să deformeze realitatea. Joacă rolul de căţeluş fidel al şefului, susţinându-i orice idee, chiar dacă în realitate nu e de acord cu ea şi nu se va implica în proiect. Practic, se ghidează după principiul „zic ca tine, fac ca mine“. Avansează rapid în carieră, prin tehnica bătăii cu pumnul în piept.
Ce e de făcut?
Dacă ai un astfel de coleg, este foarte important să te autoanalizezi. Poate chiar tu permiţi comportamentul „parazitului“. Este exact ca în natură: paraziţii îşi caută gazdele adecvate, care să le permită să crească şi să evolueze profesional.
„Legea contrastului îl avantajează pe «parazit», nu pe angajatul competent şi modest, care aşteaptă ca alţii să-şi dea deama de valoarea lui. «Parazitul» iese în evidenţă şi doboară angajatul liniştit prin atitudinea impulsivă pe care o afişează“, explică Alina Oancea, trainer al companiei de recrutare Skill Team, specialist în psihologie orga