Un studiu KPMG recomandă guvernului înfiinţarea unei companii puternice pe plan regional. Proiectul guvernului de a înfiinţa o companie energetică naţională, puternică la nivel regional, Un studiu KPMG recomandă guvernului înfiinţarea unei companii puternice pe plan regional.
Proiectul guvernului de a înfiinţa o companie energetică naţională, puternică la nivel regional, şi-a găsit un susţinător neaşteptat în firma de audit KPMG.
În timp ce adversarii cei mai vehemenţi par a fi chiar jucătorii din domeniu, KPMG recomandă această variantă drept cea mai indicată soluţie pentru scăderea preţului de producţie a energiei şi creşterea calităţii serviciilor.
Decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu de a întârzia iniţierea procesului de privatizare în sectorul producţiei de energie a nemulţumit investitorii străini de pe piaţa românească şi o parte a analiştilor.
Nevoia urgentă de investiţii mai ales în cazul complexurilor energetice, lipsa competiţiei şi controlul preţurilor au fost motivele pentru care au apărut critici destul de dure la adresa proiectului Executivului de a înfiinţa un "campion energetic" naţional, unind părţi de producţie cu distribuţia de electricitate rămasă de stat.
Ideea ca România să aibă o companie energetică puternică la nivel regional este însă susţinută de KPMG, într-o analiză comandată de Electrica în acest sens. Argumentul adus de auditor, în studiul său, ajuns în posesia ziarului "Adevărul", este că odată cu existenţa acestei noi companii, condiţiile de piaţă vor fi mai transparente şi mai predictibile, crescând astfel apetitul pentru investiţii în sectorul de electricitate din România.
Mai mult, independenţa companiei faţă de stat va majora nivelul acestor investiţii. "Opţiunea creării unui jucător energetic puternic naţional sau regional va servi mai bine obiectivele asigurării aprovizionăr