Odata cu inflatia, au crescut si randamentele nete pentru banii depusi la banci. In paralel, au avansat costurile aferente creditelor. Depozitele in lei pe termene de pana la trei luni constituite in septembrie si in octombrie au avut randamente nete mai mari. La un depozit de 1.000 de lei constituit pe o luna, suma primita de deponent in contul dobanzii a crescut in octombrie cu 5 bani fata de august.
Acesta este efectul celei mai mari cresteri consemnate pe palierul dobanzilor practicate de banci la depozite. Dobanzile la depozitele in lei pe o luna au avansat de la 5,99% in august la 6,34% in octombrie, potrivit datelor raportate de banci la Banca Nationala a Romaniei.
Marirea dobanzilor a avut loc in contextul in care rata inflatiei a avansat peste asteptari. In august, preturile de consum au crescut cu 0,86%, dupa ce in august 2006 scazusera. In septembrie si octombrie, acestea au avansat cu 1,08%, respectiv 0,97%. La finele primelor zece luni rata inflatiei se situa la 4,91%.
Dobanzile practicate de banci nu au crescut insa numai la depozite, ci si la credite. In octombrie, bancile au marit pentru prima data in acest an costurile efective percepute la imprumuturile noi acordate in moneda nationala.
Evenimentul Zilei Odata cu inflatia, au crescut si randamentele nete pentru banii depusi la banci. In paralel, au avansat costurile aferente creditelor. Depozitele in lei pe termene de pana la trei luni constituite in septembrie si in octombrie au avut randamente nete mai mari. La un depozit de 1.000 de lei constituit pe o luna, suma primita de deponent in contul dobanzii a crescut in octombrie cu 5 bani fata de august.
Acesta este efectul celei mai mari cresteri consemnate pe palierul dobanzilor practicate de banci la depozite. Dobanzile la depozitele in lei pe o luna au avansat de la 5,99% in august l