Curtea Suprema a SUA a acceptat audierea cazului lui Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor romani rapiti in Irak. Condamnarea sa la moarte trebuie sa mai astepte.
Cazul lui Munaf va intra pe rol la Curtea Suprema a Statelor Unite cel mai probabil in perioada ianuarie-aprilie 2008, dupa ce acesta a facut recurs la sentinta unui tribunal irakian, prin care era condamnat la moarte prin spanzurare, in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani. Detinut de fortele armate americane, Munaf nu va fi predat autoritatilor irakiene pana cand cazul sau nu va fi audiat in SUA. "Curtea Suprema urmeaza sa decida daca un cetatean american poate fi predat, pentru a fi judecat, unui guvern strain, fara posibilitatea de a comparea in fata unei instante a propriei tari", a declarat Jonathan Hafetz, reprezentantul Brennan Center for Justice, citat de Mediafax. Institutia respectiva apara dreptul lui Munaf, cetatean american, de a fi judecat de o instanta din SUA. Munaf este, de asemenea, cetatean irakian si este casatorit cu o romanca.
Americanii au refuzat pana in prezent sa preia spre judecare cazul lui Munaf, pentru ca acesta, desi este detinut de armata americana in Irak, se afla in custodia Fortei Multinationale si a fost condamnat de un tribunal al unui stat suveran – Irak. Curtea Federala de Apel din Washington a dat o sentinta in acest sens in aprilie. Mohammad Munaf a fost ghid, in Irak, al jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian si a fost rapit, o data cu acestia, in 2005. Dupa eliberarea lor, Munaf a fost arestat de armata americana, fiind banuit de complicitate. Curtea Suprema a SUA a acceptat audierea cazului lui Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor romani rapiti in Irak. Condamnarea sa la moarte trebuie sa mai astepte.
Cazul lui Munaf va intra pe rol la Curtea Suprema a Statelor Unite cel mai probabil in perioada ianuarie-